Музејот на македонската борба за самостојност доби значаен материјал за збогатување на музејскиот фонд од периодот на Првата светска војна дониран од Влатко Милошевски, Холандија.

Директорката на НУ Музеј на македонската борба за самостојност, Даниела Николова, учествуваше на музејска конференција во организација на Турксој.

Музеите ширум светот го одбележуваат 18 Мај, Меѓународниот ден на музеите, востановен од Меѓународниот совет на музеите (ИКОМ) (1977) со цел да се насочи вниманието на јавноста за важноста  на улогата на музеите во современите општества.