Во рамките на одбележувањето на 10-годишнината од Форумот  на словенски култури, Музејот на македонската борба беше домаќин на Третиот музеолошки семинар под наслов Театарската музеологија во  21.век.

На 6 ноември (четврток), со почеток во 19.00 часот, во фоајето на Музејот на македонската борба,  ќе се одржи модна ревија под насловМодните трендови и културата на живеење од „ала франга“ до современа мода.

Во вторник, 26 август, со почеток во 18.30 часот во конференциската сала на Музејот на македонската борба – Скопје ќе се одржи поетски портрет посветен на еминентниот руски поет Евгениј Рејн. На поетската вечер ќе се обрати проф. Чедо Цветановски.